De juiste woorden vinden

Wat zeg je tegen iemand die net zijn of haar geliefde, ouder of kind heeft verloren? Hoe laat je weten dat je meeleeft? Bedenk: als je je hart laat spreken, is het al snel goed.

 

Vanuit je hart

Er bestaan heel veel etiquetteregels, maar als het gaat om condoleren, weet eigenlijk bijna niemand hoe het precies ‘hoort’. Misschien is dat maar goed ook. Of het nu gaat om een gelukwens of een sterktewens, ze hebben het grootste effect als ze recht vanuit het hart komen. Wat de meeste mensen eigenlijk gewoon willen zeggen, is dat ze het heel erg vinden. Als dat de boodschap is, zeg dat dan gewoon. Woorden kunnen misschien een beetje onhandig klinken, maar als ze uit je hart komen, zijn ze niet snel verkeerd.


Schrijf het op

Als je het moeilijk vindt om iets te zeggen, kun je het ook schrijven. Er zijn tal van boekjes in de handel met zeer toepasselijke teksten voor als je er zelf even niet uitkomt. Voorbedrukte condoleancekaarten worden ook steeds persoonlijker en gaan tegenwoordig verder dan het obligate ‘met innige deelneming’. Nabestaanden waarderen kaarten heel erg. Ze vinden het fijn om te zien hoeveel mensen in gedachten bij hen zijn en de teksten worden vaak nog eens gelezen op momenten dat daar behoefte aan is.

 

Persoonlijk

Het is altijd beter om íets te doen dan om niets te laten horen, alleen omdat je niet weet hoe. Als je persoonlijk wilt condoleren door het plegen van een telefoontje, besef dan dat het niet gaat om jou. Het gaat erom dat je de ander steun kunt bieden. Merk je dat het telefoontje op een ongelegen moment komt, beloof dan later nog eens terug te bellen.  

 

De uitvaart

Als er na de uitvaartdienst gelegenheid is tot condoleren, houd de condoleance dan kort en krachtig. Er staan nog meer mensen in de rij die allemaal de nabestaanden even de hand willen drukken. Als je de familieleden niet (goed) kent, kun je volstaan met een eenvoudige, korte sterktewens. Het woord ‘gecondoleerd’ kan in deze situatie prima worden gebruikt. Ga jezelf ook niet uitgebreid introduceren als de familie je niet kent.


Sluit aan bij de sfeer

Als je een condoleancebezoekje brengt bij de familie thuis, is er meer tijd en ruimte om uiting te geven aan je medeleven en misschien zelfs wel aan je eigen verdriet. Voorzichtigheid is echter geboden. Je zou denken dat de sfeer rond een overlijden uitsluitend treurig is, maar dat is echt niet zo! Er kan ook vreselijk gelachen worden tijdens het weerzien van dierbare vrienden en familieleden. Wie op zo’n moment met een begrafenisgezicht binnenkomt en droevig gaat condoleren, sluit totaal niet aan bij de sfeer van dat moment. De kans is groot dat de nabestaanden zich daardoor opgelaten voelen en zich gaan excuseren voor hun gedrag. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling van het bezoek zijn.

 

Troosten

Wanneer stop je met condoleren? In de regel kan condoleren nog tot ongeveer een maand na het overlijden. Op een gegeven moment gaat het over in troosten. Het hoe, waarom en wanneer van troosten is helemaal afhankelijk van de band die je met de nabestaande(n) hebt. Op dagen als de eerste verjaardag, huwelijksdag, Vaderdag, Moederdag en kerst is wat extra steun vaak zeer welkom. Maar ook het herdenken van de sterfdag (niet alleen het eerste jaar) kan veel troost brengen.

 

Tekst: Monica Zeegers

Terug naar overzicht

Laatste nieuws